Sunday, August 3, 2014

Búranie chaty

Nielen budovanie, ale niekedy aj deštrukcia prináša radosť!


Keď sme sa rozhodli prikúpiť k novej záhradke susednú záhradu a spojiť ich, nebolo to len kvôli zväčšeniu plochy pozemku. Naša záhradka je totiž predposledná v rohu osady, a vedľa nej je posledná, okrajová záhradka. V nej stála stará drevená chatka v dezolátnom stave. Vysokou trávou (o záhradu sa očividne nikto nestaral dlhé roky) viedla k nej vyšliapaná cestička od diery v plote a bolo nad slnko jasné, že v chatke zvykli bývať bezdomovci - asi v zime, lebo teraz sme tam nikdy nikoho nevideli.

Na jednu stranu chápem, že istá časť ľudí bez domova je naozaj v zúfalej situácii a sú zrejme vďační za akúkoľvek strechu nad hlavou, na druhú stranu v opustených chatách a na zanedbaných záhradách robia niekedy poriadnu paseku. Záhradky bývajú v osadách ohraničené často len takým nízkym, symbolickým pletivom, ktoré nie je problém pre bezdomovcov pošliapať a veselo prenikať na ďalšie pozemky.
Takže sme sa rozhodli to poriešiť spôsobom "keď už - tak už" a chopiť sa i okrajovej záhradky.
P
ôvodní majitelia neboli proti, záhradku nám za slušnú cenu prenechali a my sme vyhrali okrem zväčšenej plochy aj dva krásne statné orechy, veľkú čerešňu, dve biedne jabloňky a jednu tenkú, v kúte zabudnutú marhuľu. No a tú SUPER CHATKU, plnú odpadkov, starých rároh, ale aj sem tam nejakého náradia.
Kebyže tomu nešla spadnúť strecha a prepadnúť sa podlaha, dalo by sa uvažovať o využití chatky ako kôlne a odkladárne náradia. Ale toto proste muselo ísť dolu...


Čo teraz? Vznešené plány o vytváraní herných prvkov pre deti a sadení bylín a kvetov musia počkať a my sa budeme teraz venovať hrubým stavebným činnostiam:

1/ Zbúrať chatku
2/ Zrušiť plôtik medzi záhradami
3/ Postaviť okolo celej záhrady poriadny plot
4/ Plot pri vonkajšom okraji osady zabezpečiť proti opakovanému prestrihaniu a vniknutiu cudzích živlov


Všetci sme deti mesta a chaty sme nikdy nebúrali ani ploty nestavali, takže to bude musieť za nás odmakať niekto povolanejší. 



Keďže ide nielen o kvalitu, ale dosť hlavne aj o cenu, sadla som doma k múdrej skrinke a zadala adresu poptávkového serveru, ktorý som už v minulosti využila pri hľadaní remeselníkov na rekonštrukciu bytu.
Tak som zadala hneď dve poptávky, na demolíciu chaty a odnesenie odpadu, a na postavenie plotu. 
Úprimne, keď mi na druhý deň volalo ani 50 neznámych čísel a prišlo asi 50 e-mailov, tak som sa v tom trochu plácala :-)
Ale nakoniec som rozhodla podľa rýchlosti reakcie a podľa ceny a vybrala stavebného muža. (Len pre zaujímavosť - cenové ponuky sa pohybovali ako na neskutočnej horskej dráhe, napr. za zbúranie chatky od 6tis do 50tis...!)

K mojej veľkej úľave chatka už nestojí:


 A aby sme sa nenudili, ostala nám po chate v zemi poriadna jama - pivnica, dočasne zakrytá, kým neprídeme na nápad, čo s ňou?????



No comments:

Post a Comment