Wednesday, August 13, 2014

Nočná mora záhradníkov

...vyzerá takto:


Premnožení slimáci pred pár rokmi zaplavili lesy, lúky, záhrady. "Plzák španielsky" vraj pochádza z Pyrenejského poloostrova, odkiaľ bol zavlečený aj do strednej Európy, a má sa tu ako v raji. Nemá tu totiž takmer žiadnych prirodzených nepriateľov, takže sa rozmnožuje a rozmnožuje... každý jedinec nakladie cez 200 vajíčok ročne.
Tieto mierumilovne vyzerajúce zvieratká trápia každého, kto sa snaží niekde niečo vypestovať. Neverili sme zvestiam o tom, ako všetko okamžite spasú, kým sme nenasadili skúšobný záhon fazule na našej záhrade. Akonáhle vykukli prvé zelené lístky, hneď akoby mávnutím čarovného prútika zmizli a ostali po nich len ohryzené stonky...fňuk.

Vyskúšali sme teda trik s odstrihnutou PET fľašou, cez ktorú by sa títo nenažranci teoreticky nemali dostať. Vezmeme PETku, odstrihneme vrch aj spodok, až ostane rúra. Jeden okraj nastriháme a vyhneme von, podobne ako na obrázku. Tento ochranný val položíme na záhon tak, aby chránil rastlinu zo všetkých strán a zuby trčiace von by mali zabrániť, aby to slimáky preliezli vrchom.



Nevýhoda je tá, že je treba takto ochrániť každú rastlinu zvlášť a predsa sa tam slimáci niekedy dostanú. 

Skúsenejší doporučujú kombinovať ručný zber slimákov a chemické prostriedky (granule), ani jedno z toho však neprichádza u nás do úvahy. Rozpúšťať slimákov v soli alebo ich otráviť pivom, na to nemáme žalúdok. Zbierať každý deň a odnášať ich za horu je otravné a časovo nereálne - aj tak sa potvory vrátia. 
Ideálne a spoľahlivo fungujú kačice druhu "běžec indický" - sú to fakt sympatické zvieratká a slimáky sú pre ne pochúťkou, ale tie v našej záhradkárskej osade tiež nie sú reálne... 


Ostáva nám teda len vyskúšať ďalšie doporučované a mierumilovné metódy:

1/ Nasypať okolo záhonov niečo, po čom sa im ťažko lezie:
štrk, piesok, drtená kôra, rozdrtené vaječné škrupinky, ihličie, popol, piliny




2/ Vybudovať zábranu, cez ktorú neprelezú:
 Ochranný plôtik by mal byť 30 - 40cm vysoký, z plechu, so zahnutou hornou stranou smerom od záhonu a dolu. Plôtik zapustiť do zeme asi 20cm. 



3/ Odpudiť:
Okolo záhonov zasadiť rastliny, ktoré im nevoňajú: petržel, nechtík (mesiačik), šalvia, cesnak, kôpor, tymián, levanduľa, alebo kvety hortenzie, pivonky, chrpy, kostihoj.


4/ Zastrašiť:
Prilákať na záhradu prirodzených nepriateľov: ježko, žaby, slepúchy, krtkovia, stonožky. Na slimákoch si radi pochutnajú aj vtáci, ale je potreba pravidelne sekať trávnik, z vysokej trávy slimákov nikto loviť nebude :)




5/ Biologická zbraň: "chytrá hlístice" Phasmarhabditis hermaphrodita.
Tento parazit je prirodzeným nepriateľom slimákov, funguje ale pomalšie než chemické prípravky a je potrebné aj správne načasovanie použitia - hubí hlavne mladé slimáky.


6/ Meď a elektrina
Na internete som narazila aj na nápad použiť medené plechy, vraj slimáky neznášajú meď, takže skúste obiť plôtik okolo záhonu medenou páskou:


Kto boj so slimákmi berie fakt vážne, môže sa inšpirovať nápadom s využitím elektriny, buďto zavedením slabého el.prúdu okolo záhonov, alebo využitím špeciálnej textílie, ktorá vedie slabý elektrický prúd zo solárnej energie: 



A v prípade najväčšieho zúfalstva sa môžeme obrátiť na kaliber najťažší.........:


No comments:

Post a Comment