Monday, November 10, 2014

Jesenná cesta do záhrady, lemovaná zlatom

November... Toto slovo vo mne väčšinou vyvoláva predstavu chladného, hmlistého a daždivého dňa, kedy je najlepšie sedieť doma pod dekou, čítať knižky a popíjať čaj.
Ale ten deň, o ktorom chcem písať, bol úplne iný...

V sobotu nás vylákali von slnečné lúče a jasne modrá obloha. Je to zvláštne, ale farby prírody boli až neuveriteľne živé, akoby niekto všetky stromy prebehol photoshopom a zvýšil jas aj kontrast. Nedalo sa odolať a MUSELA som fotiť ako o život! Zlatožltá, zelená, oranžová, hnedá, v stovkách odtieňov a tvarov... každé umelecké oko muselo byť vo vytržení. Nedalo sa odolať jesennej výprave na našu krásnu záhradu...



Začíname na sídlisku, a pokračujeme tradične lesom okolo botanickej záhrady. Moruše, oriešky, slivky i mirabelky už príroda dávno odpratala a odložila na budúci rok, tak si mňamky už musíme nosiť so sebou ... aj keď - na konci našej čarovnej výpravy objavíme, asi za odmenu, netradičnú pochúťku (o tom neskôr :-)








Bohužiaľ sme prišli i o ďalšiu maškrtnú prestávku - automat na kávu pri Botanickej záhrade nám na zimu odmontovali a odviezli, takže sme utreli slinku a pokračovali ďalej smerom k Velké skále.





Zlatisté svetlo, svietivé farby stromov a zeme pod nimi, vôňa opadaných listov a vlhkého dreva... Ako keby sme sa ocitli v nejakom čarovnom, rozprávkovom svete, a asi by ma ani neprekvapilo, keby som v tomto zázračnom lese našla poklad, alebo stretla škriatka :-)
A nasleduje nezriadené fotografické delírium...












 




Vstupujeme do starého čerešňového sadu...













Prichádzame k našim čarovným vrátkam, a nakukujeme do záhrad. Ešte nejaký čas potrvá, kým aj naša záhrada bude tak vzorne upravená a vymakaná, ako u niektorých susedov :-)








A tu je objav dňa: ovocie zvané MIŠPULE. Doteraz som netušila, čo sa skrýva za týmto podivným názvom, a netušila som ani, že to môže byť jedlé. T.prezradila, že mišpule najlepšie chutia, keď namrznú, a že sa z nich varí džem. 
Citujem z článku o týchto zvláštnych plodoch: "Mišpule odedávna obohacovaly jídelníček našich předků, kteří je konzumovali syrové nebo z nich připravovali chutné marmelády. Také je sušili na křížaly. Mišpulím se též připisovaly léčivé účinky, staví například průjem."

Tak neviem, ochutnala som bizarnú hnedavú dužinu pod šupkou a ... ako, nie je to zlé, ale vyzerá to ako nahnilé jablko... Asi musím počkať, až prejdú mrazom, a jednu šancu im ešte dám.
 

Blížime sa k cieľu našej prekrásnej výpravy. Aktuálne premeny našej záhrady však popíšem v ďalšom článku, zatiaľ sa lúčim výhľadom, ako odmenou pre tých, ktorí to vydržali doklikať a doscrollovať až sem :-)



No comments:

Post a Comment