Sunday, September 7, 2014

Ako zohnať záhradku v meste

Do módy sa už niekoľko rokov vracia zdravý spôsob života a návrat k prírode. Čo je zelené, to je in. A to je dobre.
Chodiť na záhradku už nie je len záležitosť dôchodcov, v záhradkárskych osadách je vidieť aj tridsiatnikov s pobehujúcimi deťmi. Niektorí usilovne okopávajú, plejú, polievajú, sekajú trávu, iní sa len povaľujú v hojdacej sieti, grilujú, posedávajú... proste chodia si odpočinúť od mesta a vyčistiť si hlavu, vyvenčiť deti.

Zdá sa mi to ako sen, že pred pol rokom sme ešte len začali vážne uvažovať o záhradke, a dnes už ju máme. V tomto článku by som chcela zhrnúť pár tipov a rád pre tých, ktorí svoju vysnenú záhradku ešte len hľadajú.

Článok sa týka hľadania záhrady v Prahe, ale predpokladám, že v iných mestách to bude podobné. 

  

Kúpiť alebo prenajať?

Kúpiť si záhradu do osobného vlastníctva je samozrejme fajn :) Pokiaľ nie je dostatok prostriedkov, alebo proste nechceme veľa investovať do toho, čo nás za pár rokov možno aj prestane baviť, tak prenájom je tiež dobrá voľba. S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude jednať o prenájom záhradky v niektorej zo záhradkárskych osád. Ročný poplatok (nájom, voda, elektrina, ďalšie poplatky) spravidla nepresahuje 2 - 4 tisíc korún.
Treba však dať pozor na pár vecí. 

Kto je vlastníkom pozemku? 

Buď je to mesto, nejaká súkromná osoba/firma, alebo Záhradkársky zväz. 
Záhradkárske osady sa v Prahe nachádzajú často v lokalitách, ktoré sú veľmi atraktívne pre developerské spoločnosti. To samozrejme nie je žiadna novinka. Pokiaľ si prenajmeme záhradku od mesta alebo súkromníka, poriadne preskúmajme, aké zámery so záhradami má vlastník do budúcna. O tom sa rozpíšem ďalej.
Ak si prenajmeme záhradku, ktorú vlastní Záhradkársky zväz, je celkom veľká šanca, že záhrady zostanú záhradami a že našu niekoľkoročnú drinu a radosť jedného dňa nenahradia nejaké super novostavby či zbrusu nové kancelárske králikárne. 


Ak mám vyhliadnutú konkrétnu osadu, ako zistím, kto je vlastníkom pozemku?

Jednoducho, nahliadnem do mapy katastru nemovitostí: www.ikatastr.cz
Vyhľadám si lokalitu a ulicu, ktorá ma zaujíma. 


Priblížením sa zobrazia čísla parciel, kliknutím na číslo sa ukáže (po zadaní kontrolného kódu), kto je vlastníkom a ďalšie zaujímavé informácie.



 Bude nás iste zaujímať i políčko "Způsob ochrany nemovitosti":


V prípade, že ako vlastníka nájdeme Záhradkársky zväz a k tomu sa jedná o pamiatkovo chránené územie, máme veľkú pravdepodobnosť, že tieto záhrady v blízkej dobe nezmiznú...

V niektorých osadách, ktoré vlastní Záhradkársky zväz, je možnosť dostať záhradku do družstevného vlastníctva, tým, že sa stanete členom zväzu a prevezmete záhradu po predchádzajúcom členovi. Zdá sa mi to ako veľmi rozumná voľba. Samozrejme to ale nie je možné všade.

A ako teda zistím, či je niekde "k mání" záhradka?

No, klasicky hľadáme v inzerátoch, alebo priamo oslovíme vlastníka/ prenajímateľa pozemku. Ak je to súkromná osoba, jej meno a adresu uvidíme v katastrálnej mape. Ak sa jedná o vlastníctvo mesta, obrátime sa na mestskú časť - v Prahe mesto väčšinou prenajíma pozemky Záhradkárskemu zväzu, tak je lepšie kontaktovať niektorú zo základných organizácií ČZS - Českého záhradkárskeho svazu. Kontakty nájdeme napríklad na stránkach ČZS- územní sdružení:


Dobrou možnosťou je aj sledovať inzerciu na stránkach ČZS, prípadne sem vložiť vlastnú poptávku po záhrade.

Okrem týchto sofistikovaných vyhľadávaní sa dá na to ísť aj po lopate - proste lepiť na brány záhradkárskych osád oznamy, že máte záujem prevziať alebo si prenajať záhradu, a on sa možno niekto ozve :)






No comments:

Post a Comment